|
Materiálů je celá řada, ale prakticky se používají pouze tyto dva termoplasty: ABS a PLA. ABS plast se "tiskne" při teplotě cca.240st.C. PLA je plast vyrobený "snad" z kukuřičného škrobu a tiskne při teplotě cca. 190 st.C. Já osobně preferuji PLA, pomocí kterého se mi tisknou lépe malé díly (rychleji chladne a tím pádem nedochází k deformacím). Tiskové materiály se dodávají v rolích o hmotnosti 1, nebo 3kg. V roli je navinut drát z plastu o průměru 3mm (jsou i jiné průměry, ale 3mm jsou "asi" nejrozšířenější). Cena 1kg plastu se pohybuje cca. 700kč. Pravděpodobně lze sehnat i levnější balení, ale vzhledem k mé spotřebě jsem se po alternativních dodávkách nepídil.
Princip tisku spočívá v tom, že existuje "trubka" z jedné strany navrtaná otvorem o průměru cca. D=3,1mm (tudy do trubky vstupuje drát plastu) a na druhé straně je trubka navrtaná otvorem o průměru D=0,5mm (tryska, tudy roztavený plast vytéká). Ve spodní části je na trubku navinut odporový drát, který jí ohřívá a natavuje plast uvnitř trubky. Stručně řečeno běžná tavná pistole . Drát je do trubky tlačen buď běžným DC motorem (staré řešení) nebo pomocí krokového motoru (běžné řešení). Drát v celém procesu má dva úkoly, dodává samotný tiskový materiál a zároveň funguje jako píst, tedy materiál je z trysky vytlačován. Původně skutečně existovala představa, že výška vrstvy by měla být stejná jako průměr vytlačovaného vlákna, nicméně velmi brzo se zavedlo pravidlo, že vnější linka, by měla být "širší" než tzv. vnitřní vlákna. Proto se v profilech o výšce vrstvy 0,5mm používá šířka vlákna 0,75mm. Dosáhne se toho tak, že pro vnější linky se zrychlí podávání drátu a místo vlákna kruhového průřezu se tiskne vlákno eliptického průřezu.
Později autoři SW dostali odvahu experimentovat s výškou vrstvy a s průměrem vlákna. Při práci s tiskárnou zjistíte, že správně ohřátý termoplast se "táhne" jak týden před výplatou. Což vedlo k myšlence, kombinace rychlosti vytlačování a tažení vlákna. Pro dosažení průměru vlákna menšího než je průměr trysky, je tedy zásadní (nejen) rychlost tiskové hlavy (extruderu) v ose X a Y. Lze tedy skutečně říci, že v případě průměru vlákna > než je průměr trysky je materiál "vytlačován" v případě průměru menšího než je průměr trysky je materiál spíše "vytahován".
Každopádně kvalitní nastavení tiskového profilu je dáno kombinací teploty natavení plastu, rychlosti podávání plastu a rychlosti pojezdu extruderu. Ačkoliv při ladění profilů vždy balancujete na "ostří nože", funguje to.
Při prohlížení fotek "výtisků" na internetu je potřeba dbát na časové rozlišení, tedy na dobu kdy výtisk vznikl. Díky fascinujícím novým algoritmům pro generování "G" kódu se kvalita tisku výrazně zlepšila a např. se podařilo úplně eliminovat tzv. řetízky, ale to už je zase jiný příběh ...
Českou autoritou pro RepRap tiskárny je p.Průša (josefprusa.cz), autor podařeného klonu RepRap (ačkoliv já mám výhrady k jeho řešení osy Z ), autor mimo jiné i velmi zdařilého vyhřívaného tiskového stolu a řady dalších originálních řešení ... Dle jeho tvrzení, lze získat trysku o d=0,35mm. Rozsáhlá databáze vytištěných předmětů je zde: http://www.thingiverse.com
|